Het nieuwe 3D printen?

Posted by | oktober 12, 2013 | 3D printen, Opinie | No Comments
3D printers nu al weer achterhaald?

Lees net een artikel dat het nieuwe 3D printen nu al weer achterhaald is. Hè, wat jammer nou. Maar het is altijd interessant om zo'n claim eens wat beter te kijken. Dit artikel beschrijft de ontwikkeling van een nieuw soort machine, een thuisfabriek van Mebotics. Als je de machine goed bekijkt, zie je dat het project alleen nog maar als prototype bestaat. Mebotics is op zoek naar funding voor het in productie nemen van het apparaat.

Ik wil hier verder niet op de specs ingaan, maar het hebben over de propositie. Mebotics zegt een thuisfabriek te gaan maken. Een fabriek,  ja gewoon bij jou thuis. Nu moet je weten dat het apparaat van alles kan, zoals etsen, 3D printen en frezen. Een echte fabriek!
Een apparaat met al die functies is natuurlijk prachtig, maar de vraag was, is het een apparaat dat mensen gaan kopen? De machine wordt gepositioneerd als de ideale office- en/of desktopmachine. Een fabriek op je bureau. De vraag die bij elke propositie hoort is: wie zit hier op te wachten? Dit raakt aan een fenomeen dat me al langer bezig houdt: zal 3D printen straks op grote schaal omarmd worden door het 'grote' publiek? Of zal het zich doorontwikkelen als een nieuw ambacht, voorbehouden aan mensen die hiervoor skills, opleiding en/of kennis hebben verworven? En hoe zit het dan met een hele fabriek in een doos?

Heb jij hierop een antwoord?

... ook benieuwd hoe je project er in 3D uitziet? Vraag een offerte aan