Materiaal en 3D printen
Hieronder vind je een overzicht van veel voorkomende materialen. Het is ongelooflijk hoe de ontwikkeling van materiaal gebruik nu gaat. Er wordt al geëxperimenteerd met het printen van voedsel en ja… met menselijke cellen en het printen van een geheel huis staat al op de planning. Maar goed, laten wij ons hier beperken tot materialen waar je nu al wat aan hebt, met al redelijk voorspelbare eigenschappen.
Kunststoffen
ABS
Een harde plastic. Wordt vaak gebruikt bij desktop printers. Zonder gebruik van een heated bed, heeft dit materiaal sterk de neiging te vervormen.
Alumide
Alumide is nylon, gemengd met aluminiumpoeder. Alumide heeft een mataalachtige uitstraling.
Elasto Plastic
Een nog experimenteel materiaal. Is vervormbaar en rubber/spons-achtig. Shapeways experimenteert hiermee. Begreep dat ze nog niet tevreden zijn over de afwerking.
Frosted detail plastic
Ook een materiaal dat laag voor laag wordt aangebracht, maar het uitharden gebeurt met een UV lamp en als supportmateriaal wordt wax gebruikt. Dit materiaal heeft een uitstralling van bevroren water en heeft, afhankelijk van de lichtval, steeds weer een andere uitstraling. Er is een hoge mate van detaillering mogelijk.
Nylon
Nylon laat zich uitstekend aanwenden voor 3D printtechniek. Nylon heeft de prettige eigenschap dat het taai en flexibel is. Nylon word laag voor laag bij hoge temperatuur aangebracht.
Metalen
Brons
Brons heeft een mooie warme expressie. Beeldhouwers hebben het eeuwenlang gebruikt voor hun sculpturen. Hierdoor is het materiaal overladen met betekenis en sfeer. Een model wordt eerst geprint met een waxprinter, hierna wordt er een mal omheen gevormd, wax wordt verwijderd en het brons wordt in de mal gegoten. Het model blijft over als de mal verwijderd is. Detaillering is groot.
Roestvrij staal
Dat is een prachtig materiaal om mee te printen en betaalbaar. Detailering is niet erg hoog en je ontwerp moet niet al te kwetsbaar zijn omdat de vorm eerst wordt opgebouwd met een metaalpoeder met een bindmiddel en hierna wordt het onder invloed van hoge temperaturen gebonden. Er zijn verschillende afwerkingen mogelijk.
Sterling zilver
Zilver spreekt natuurlijk als materiaal tot de verbeelding. Zilveren opbjecten worden anders gemaakt. Een hoge resolutie waxprinter print eerst een waxmodel. Hieromheen wordt een mal gevormd. Hierna wordt de wax verwijderd en wordt vloeibaar zilver in de mal gegoten. Hierna wordt de mal verwijderd en hou je de zilveren vorm over. Deze kan hierna nog gepolijst worden.
Titanium
Titanium voorwerpen worden, net als bij zilver, eerst opgebouwd met een waxprinter met hoge resolutie. Hieromheen wordt een mal gevormd, waarna de wax wordt verwijderd. Na het verwijderen van de mal beschik je over een goed gedetailleerde vorm.
Natuurlijke materialen
Ceramiek
Ceramische vormen worden opgebouwd met een fijn ceramisch poeder. Dit wordt hierna in een oven gebakken. Detaillering is niet heel erg hoog, vervorming is mogelijk en de wanden moeten dikker zjin dan bij andere materialen. Verschillende glazuurafwerkingen zijn mogelijk.
PLA
PLA staat voor Polymelkzuur of polylactide. Dit zijn thermoplastische polymeren van melkzuur, waarmee uitstekende resultaten te behalen zijn. Zo is PLA biologisch afbreekbaar en heeft uitstekende eigenschappen qua vormvastheid.
Zandsteen full colour
Zandsteen modellen worden met Z-corp printers gemaakt. Modellen worden in een 'bed' van een gips-achtig materiaal met een bindmiddel laag voor laag opgebouwd. Uniek is dat er ook meteen met behulp van een inktjet nozzle kleur wordt aangebracht. Dit maakt de weg vrij naar fotorealistische modellen. Dit materiaal is niet watervast.