Rapid Prototyping

Posted by | november 29, 2013 | | No Comments

Rapid Prototyping

Met Rapid Prototyping bedoelen we doorgaans het maken van een prototype met behulp van 3D printen vanuit een digitaal bestand. Technieken die hierbij gehanteerd worden zijn:

  • Stereolithografie (SLA of STL): een vloeibare component wordt, nadat deze is aangebracht met een printkop, met behulp van een laser gepolymeriseerd.
  • Fused deposition modeling (FDM): een fysiek model wordt onder hoge temperatuur, laagsgewijs opgebouwd. Populaire techniek bij desktopprinters.
  • Laminated object modeling (LOM):  de oudste techniek. Het model wordt  in laagjes van papier of kunststof opgebouwd. Deze techniek is onlangs een nieuw leven ingeblazen. Mcor printers bouwen full colour vormen op met behulp van deze techniek.
  • Selective laser sintering (SLS): met een laser wordt poeder plaatselijk gesmolten. Op deze wijze wordt laag voor laag een vorm opgebouwd. SLS werkt met kuststof, metaal en ceramiek.

Frezen

Met behulp van een computer gestuurde frees wordt een model uitgefreesd. We noemen deze techniek apart omdat deze al in zwang was vóór de opkomst van 3D printen. Dit is nog steeds een aantrekkelijk alternatief. 3D printen is namelijk nog steeds niet voor alle situaties en toepassingen geschikt. Frezen kan bijvoorbeeld mooie objecten in hout opleveren. Ook zijn de mogelijkheden qua maatvoering ruimer.

Bedrijfprocessen

Rapid prototyping met behulp van 3D printen kan het ontwerpproces van een product of onderdeel aanzienlijk verkorten. Hieruit volgt nog een ander strategisch voordeel voor kleinere organisaties. Zij kunnen immers tegen minder kosten, in korte tijd, innovatieve producten en oplossingen op de markt brengen.

CreativeMinds WordPress Plugin Super Tooltip Glossary

Leave a Reply

Your email address will not be published.


zeven + = 13

... ook benieuwd hoe je project er in 3D uitziet? Vraag een offerte aan